Pasen in het Patershol


5 april 2015, huize Paashaas
DSC_0517

De paashaas was dolblij: hij had al zijn eieren klaar en kon niet wachten om ze te verstoppen en dan alle blije gezichten van de kinderen te zien. Hij keek nog snel of alle dozen klaarstonden.
Zeven voor Gent, drie voor Brugge, zes voor Antwerpen, vijf voor Bru…
BAM
Geschrokken draaide de paashaas zich om, een hele stofwolk kwam vanuit de ingang van zijn holletje binnen. Was het een inbreker? Iemand die zijn eitjes wilde stelen?
De paashaas slaakte een zucht van verlichting. Het was dekenin Trees maar, om de eitjes voor het Patershol op te komen halen.
“Bah,” kuchte Trees, terwijl ze de aarde van haar jas afklopte, “die gang naar jouw hol is veel te krap!”
“Of misschien heb jij gewoon te veel eitjes gegeten”, grapte de paashaas met een knipoog.”
“Haha, eeeerg grappig”, zei Trees met een gezicht dat op onweer stond.
“Wil je misschien iets te drinken? Ik heb witte chocolademelk, zwarte chocolademelk, lichtbruine chocolademelk, donkerbruine chocolademelk, gemengde chocolade melk…”, bood de paashaas haar aan om vrede te sluiten.
“Nee bedankt, ik kom gewoon de eitjes ophalen, binnen drie uur zullen de kindjes al zoeken en dan moeten ze allemaal verstopt zijn.”
“Ach ja, bedankt trouwens dat jullie helpen verstoppen, ik ben er dan binnen een halfuurtje, verstop er maar zo’n honderd eitjes, de rest doe ik wel”, zei de paashaas vrolijk.
De paashaas dronk snel de rest van zijn chocolademelk op en at nog een eitje of drie, om vervolgens zijn kleerkast in te duiken om er fatsoenlijk uit te zien… niet dat iemand hem ooit zag, maar toch voor de zekerheid, als paashaas moest hij toch ook mee zijn met de mode.
Al snel bereikte hij via zijn gangetje het Patershol, waar hij in hoog tempo alle eieren begon te verstoppen. Ondertussen zong hij stilletjes, om niemand wakker te maken, een liedje:
Eéntje daar, ééntje hier.
Daar nog twee grote, of toch maar vier?
Eén voor hem, één voor hen.
Voor iedereen, omdat ik de paashaas ben.
Eéntje daar boven, ééntje daar beneden.
Eéntje op je hoofd, één tussen je benen.
Recht voor je neus? Je vindt ze toch nooit!
Achter je heb ik mijn zak leeggegooid.
Eéntje hier, ééntje daar.
In de struik, dan zijn we klaar.
Twee uurtjes later waren alle eitjes verstopt, en net op tijd ook, want enkele ongeduldige kinderen stonden al om de hoek te gluren! De paashaas liep als de bliksem naar de Trommelstraat, en dook hopsakee zijn geheime gang in de tuin in. Vandaar kroop hij via een zijweggetje weg naar het riool, hij had namelijk nog wat extra eieren bij zich om achter de ruggen van kinderen te gooien. Zo leek het wel of er chocolade-eieren uit de lucht vielen. Hij vond het nu eenmaal geweldig om de verraste kreetjes van de kinderen te horen als er opeens nieuwe eieren achter hun rug lagen.
DSC01006

DSC01007

DSC01011

DSC_0467

IMG_0292

IMG_0298

IMG_0303

IMG_0312

IMG_0315

DSC00787

Na een tijdje hoorde hij geen gestamp meer boven zich, de kinderen hebben waarschijnlijk alle eieren gevonden, dacht hij tevreden. Snel liep hij terug naar zijn geheime gang onder het paaltje in de tuin en tuurde via een spleetje naar de kinderen, onder wie de eitjes eerlijk verdeeld werden. Och, wat keken ze toch zo blij! Hij droomde gewoon weg van al die kinderlachjes… tot hij plots wakkerschoot, iemand zat hier verdorie tegen de paal boven zijn gang te schoppen! Snel deed hij de gang voor een meter dicht met wat aarde, zodat, als de paal om zou vallen, ze zijn gang niet konden vinden. Hij kon nu wel niet afscheid nemen van Trees, maar ach ja, volgend jaar beter, dacht hij terwijl hij door zijn gangetje naar zijn holletje kroop.
Toen de paashaas een kwartiertje later in zijn hol aankwam na een zware dag vol eieren schilderen, sjouwen en verstoppen, deed hij zijn jasje uit om heerlijk uit te puffen in zijn zetel. Hij maakte nog snel een kop chocolademelk, met tien chocolade-eitjes en een worteltje. Hij zuchtte vol genot en kon eindelijk ontspannen… om de volgende dag weer te kunnen beginnen met eitjes te maken voor volgend jaar. Wat verlangde hij niet naar het volgende Pasen, want ja, eitjes verstoppen voor die lieve kindjes, was voor hem het leukste wat bestond.
DSC_0506

DSC_0522

IMG_0308

IMG_0320

IMG_0316

IMG_0349

Op 5 april 2015 zochten maar liefst negentien kinderen naar paaseieren in het Patershol onder een stralend zonnetje. Op het einde van de zoektocht hadden ze allemaal een grote glimlach op hun gezicht en een mandje eieren in hun handen.

Lowie Van Ryckeghem