Nieuws


25 jaar ‘Mediateca Norbert Detaeye’ in Braşov-Roemenië

Op vrijdag 4 oktober 1991 werden aan de Universitatea Transilvania in Braşov de schenkingsdocumenten ondertekend voor de stichting van een muziek-mediatheek ten behoeve van de studenten. De schenking kwam uit Gent, en was volgens de Roemeense pers een unicum in het voormaling Oostblok.
Voor mij persoonlijk betekende die donatie een revanche, een definitieve afrekening met het gevoel van machteloosheid waarmee ik in 1990 na een korte concertreis uit het ontredderd land van net na de revolutie terugkeerde. Nu was mijn droom werkelijkheid geworden: het Mediateca-avontuur kon beginnen : een experiment waarvan niemand de kans op slagen kon inschatten, maar waarin we met een handvol medewerkers uit Roemenië en België rotsvast in geloofden !

Zaterdag 19 November 2016
Op uitnodiging van het stadsbestuur en de universiteit zijn Marie-Ange en ik, samen met een twintigtal vrienden uit België in Braşov voor de jubileumviering van 25 jaar mediateca. Gisteren is de Belgische delegatie feestelijk afgehaald aan de luchthaven van Boekarest en per Vip-bus (!) naar Braşov in hartje Transilvanië gereden voor een hartverwarmende welcome-party.
We bevinden ons in de gloednieuwe Aula Magna van de universiteit voor de start van Etnovember 2016 : een etnofestival dat jaren geleden uit de mediateca ontstaan is ten behoeve van de verschillende etnische bevolkingsgroepen die de stad rijk is. De mediateca is immers sinds de oprichting van de ‘Association Detaeye media and Art’ (Detama) in 1997 een begrip geworden in Braşov. Door die oprichting kunnen ook jongeren van buiten de universiteit, kunstenaars, en al wie in cultuur geïnteresseerd is aan het mediateca project deelnemen.
De plechtige start van de jubileum-uitgave ‘Etnovember 2016’ in aanwezigheid van oa.vertegewoordigers van universiteit en stadsbestuur, de Belgische ambassadeur in Boekarest en oud burgemeester Frank Beke die Gent vertegenwoordigt, is het begin van een driedaags turbulent feest op verschillende locaties in de stad. Er zijn concerten, waaronder dat van de ‘Norbert Detaeye Jubilee Jazz & Bluesband’ dat rechtstreeks wereldwijd op de site van de universiteit te volgen is, het kleurrijk, fascinerend Etnofestival met muziek en dans in de magische Bastionul Tesatorilor uit de 15de eeuw, een cortège met fakkels en een middeleeuws koperensemble doorheen de straten van het oude stadsgedeelte, en een fascinerende ‘fire ball’-finale op het centraal stadsplein, toneelvoorstellingen, een poezië-maraton aan de faculteit letteren etc…

Tijdens een plechtigheid op het stadhuis horen we dat cultuur meer dan ooit de aandacht krijgt van het stadsbestuur en dat de subsidie voor de mediateca zal verdubbeld worden.
Bij de ontvangst op het rectoraat vernemen we van de gedreven rector Prof.dr.ing. Abrudan dat het mediateca-project meer dan ooit zijn volledige steun krijgt !
Geruststellende gedachten waarmee we op woensdagnamiddag 23/11 vanuit Boekarest terugkeren naar ons geliefd Patershol.

Norbert Detaeye