tentoonstelling Brouwerij


‘De Pleinen van Gent – twintig keer Gent 100 jaar later’

Gillis Pierre , alias GIPI, oud patersholbewoner, tekenaar, karikaturist en binnenhuisarchitect stelt tijdens de Patersholfeesten 2017 twintig tekeningen van evenveel Gentse pleinen tentoon, het huzarenstukje kostte hem 9.000 uren tekenwerk.

Het is geen exacte wiskunde, maar Gipi werkte zo’n drie jaar lang zeven uur per dag en deed op die manier gemiddeld twee maand over één tekening. Dat tekenen doet de man niet in een atelier of een speciaal ingerichte kamer of hoekje, nee, Gipi tekent thuis aan de keukentafel, of in zijn living.

Dat hij er zo lang over doet heeft niets te maken met het feit dat Gipi een trage tekenaar zou zijn. De man zweert bij perfectie, en heeft een ongelooflijk oog voor detail. Zo liet hij fotograaf Jo De Rammelaere alle pleinen in detail vanuit verschillende invalshoeken fotograferen. Daarbovenop tekende Gipi niet alleen de pleinen, maar bevolkte hij die pleinen met allerlei figuren die met het plein te maken hebben: dat kunnen in het ene geval de bewoners van het plein zijn, of figuren die met het plein te maken hebben. (De Gentenaar 12-6-2013)

GIPI werd geboren in Serskamp op 19/06/47 maar woont sinds heugenis in Gent.

Na zijn studie in St Lucas werd hij huistekenaar van de Gentenaar.

Na de tentoonstelling " Gentikatuur" kreeg hij de ereprijs van het Waals Gewest alsmede de ereprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In 2013 werden "de Pleinen van Gent" tentoongesteld in de Lakenhalle van het Gentse Belfort om daarna te verhuizen naar het Gouvernementsgebouw en tenslotte drie maand in het universiteitsgebouw 'La Cité' in Parijs te worden geëxposeerd.