Nieuwtjes


juli 2020

Eindelijk verschijnt er een boek over de veelzijdige Gentse schilder Jos Trotteyn (1910-2002) en zijn indrukwekkende oeuvre.

Na acht jaar speurwerk is auteur en verzamelaar Jan Barbe, buurman en persoonlijke vriend van de kunstenaar, erin geslaagd niet minder dan duizend werken van Trotteyn te catalogeren.

Trotteyn, geboren in Blankenberge, was negen jaar oud toen zijn familie in 1919 naar Gent verhuisde en in de Ossenstraat ging wonen. De kleine Jos was sterk onder de indruk van de gruwel die hij tijdens de Eerste Wereldoorlog van nabij had gezien, iets wat hem zijn hele leven heeft achtervolgd en waarvan de sporen soms zichtbaar zijn in zijn werk. Hij studeerde hier in het Sint-Jorisinstituut (Steendam) en aan de Academie voor Schone kunsten. Zijn legerdienst deed hij in de Gentse Hollainkazerne waar hij talloze schetsen van paarden maakte die meestal in de huizen van de officieren terechtkwamen.

Zeventig jaar lang werkte en leefde hij in de schaduw van het Patershol. Hij werd leraar en later directeur van de ondertussen verdwenen Hogere Schildersschool Domien Steurbaut en voerde talrijke restauratieopdrachten uit in verschillende Gentse kerken, volgens een techniek die hij van Oscar Van de Velde had geleerd. Tijdens een van die restauraties vond hij in de Sint-Baafskathedraal veertien verloren gewaande panelen van Frans Pourbus terug.

Trotteyn was een zeer veelzijdig schilder, die een grondige kennis van de Vlaamse Primitieven wist te combineren met het surrealisme en die zowel in landschappen, naakten, Bijbelse taferelen als afbeeldingen van paarden uitblonk.

Praktisch

Mogelijkheden tot interviews, opnames en foto’s: een ruime selectie van werken van Trotteyn bevindt zich bij auteur Jan Barbe, die duiding kan geven bij de doeken. De auteur en Frederic Trotteyn, zoon van de schilder, zijn beschikbaar voor interviews. Bezoek op afspraak.

Zie ook: www.jostrotteyn.be

Contactgegevens: 09/223.02.82 of barbe.jan@telenet.be, Grauwpoort 15, 9000 Gent

Persexemplaren zijn verkrijgbaar bij de auteur.

Gegevens over het boek:

Het palet van de meester door Jan Barbe, uitgegeven in eigen beheer met de hulp van SKRIBIS, 160 pagina’s, 220 afbeeldingen

Prijs: 25,00€

Te verkrijgen: